KOEK

45 jaar Hotelschool Turnhout

 

Op 1 september 1978 begon Hotelschool Turnhout haar reis in het toenmalige RITO, later bekend als het KTA.

De allereerste lessen werden gehouden in de refter van de school aan de Elf Novemberlaan. Dit was natuurlijk slechts tijdelijk, en al snel vond men een oplossing door het prestigieuze pand genaamd ” ’t Stoktshof” in de Koningin Astridlaan in Turnhout te huren van de familie Boone.

In de eerste twee jaar konden de leerlingen van het derde en vierde middelbaar praktijklessen volgen in ” ’t Stoktshof”. Naarmate de tijd verstreek, ontstonden er echter opnieuw problemen met beschikbare praktijkruimten. In 1980 vond men opnieuw een oplossing door het leegstaande pand tegenover de school aan de Oosthovense steenweg te huren en zo goed mogelijk in te richten voor het 3de en 4de jaar BSO (arbeidsmarktfinaliteit) van de hotelafdeling. Dit pand kreeg al snel de bijnaam “de villa”, wat ironisch bedoeld was vanwege de inrichting en veiligheid.

De lessen voor de 3de graad BSO (arbeidsmarktfinaliteit) en de 2de en 3de graad TSO hotel (dubbele finaliteit) werden voortgezet in ” ’t Stoktshof”. Begin jaren 80 kocht het gemeenschapsonderwijs ” ’t Stoktshof” aan en voerde in de loop der jaren verschillende renovaties uit, wat resulteerde in een prachtig restaurant waar we jaarlijks veel gasten verwelkomen.

Bij de start van het schooljaar 1981-1982 kregen de leerlingen van het 3de en 4de jaar BSO (arbeidsmarktfinaliteit), samen met de afdeling publiciteit, de mogelijkheid om dagelijks de schoolbus naar Rijkevorsel te nemen. Daar werd een leegstaand kleuterschooltje omgebouwd tot een restaurant, en de keukens werden aangepast aan de normen van een restaurantkeuken. Deze dagelijkse reizen waren niet ideaal, maar door de jaren heen leverden ze wel leuke anekdotes op die nog steeds worden gekoesterd door voormalige docenten en leerlingen.

In 1988 kregen we eindelijk de kans om met het 3de en 4de jaar BSO (arbeidsmarktfinaliteit) te verhuizen naar een nieuwbouw aan de Boomgaardstraat in Turnhout. Deze nieuwbouw was oorspronkelijk bedoeld voor het Buitengewoon Lager Onderwijs, maar vanwege de afname van het aantal leerlingen bleek het gebouw te groot. De hotelafdeling kreeg de mogelijkheid om een deel van het gebouw in te richten met praktijklokalen, twee volwaardige keukens en een restaurant met aangepaste sanitaire voorzieningen voor gasten en leerlingen. Dit betekende een enorme vooruitgang voor onze school, aangezien de vervelende busritten verleden tijd waren, en onze hele hotelafdeling nu in Turnhout was gevestigd. Gedurende vele jaren ontvingen we gasten in ons restaurant genaamd “Molenhof”.

In 2014 begon de bouw van een nieuwe school naast het Atheneum, waar niet alleen theorielokalen, maar vooral ook volledig ingerichte faciliteiten voor de eerste en tweede graad van de hotelafdeling werden gerealiseerd. Met deze nieuwbouw konden we eindelijk voldoen aan de verplichte HACCP-normen voor de horeca. Op 1 september 2016 werden onze lessen verplaatst naar deze nieuwe gebouwen. Het restaurant kreeg de naam “l’Artimuse”, voorgesteld door het zevende jaar traiteur, die deze naam gebruikte voor hun minionderneming. Sindsdien ontvangen we met trots gasten in restaurant “l’Artimuse”.

Ter gelegenheid van ons 45-jarig bestaan hebben de leerlingen van 4DHOR vorig schooljaar in samenwerking met brouwerij Het Nest een eigen bier gebrouwen genaamd “Koek ® “.