Leerling Hotelschool Turnhout wint eerste prijs in koffiewedstrijd met “beste slow coffee”

Leerling Hotelschool Turnhout wint eerste prijs in koffiewedstrijd met “beste slow coffee”

Leerling van Hotelschool Turnhout, Seppe Manniën uit het vijfde jaar Restaurant – Keuken heeft in St Ghilain deelgenomen aan de 7de editie van de koffiewedstrijd  ‘BJCA’ (Belgian Junior Coffee Ambassador) van koffiebedrijf Rombouts.
Belangrijkste doelstelling van de BJCA is het opleiden van de leerlingen naar een zo volledig mogelijke koffiekennis om hiermee koffie op een zo perfect mogelijke manier in de toekomst aan hun klanten te kunnen serveren De wedstrijd is de plaats waar deze kennis geëvalueerd wordt.

De mooie eerste prijs in deze prestigieuze discipline “slow coffee” is het resultaat van vele uren training. In deze wedstrijd zijn er proeven zoals cuptasting en het bereiden van espresso, cappuccino en slow coffee. Het niveau van de wedstrijd wordt elk jaar hoger en het aantal deelnemende hotelscholen steeds groter en dat maakt alles des te spannender. Niet alleen de koffiekennis maar ook de stressbestendigheid van de leerling wordt op de proef gesteld!

Het fenomeen “slow coffee” is de laatste tijd erg in opkomst. De (trage) wijze van koffiezetten door het handmatig opgieten van water op vers gemalen koffie van hoge kwaliteit vergt vaardigheid, tijd en vakkennis. De leerling moet tijdens de wedstrijd de koffie aan de juryleden voorstellen op dezelfde manier dat een sommelier zijn wijn zou aanbevelen. Het argumenteren en voorstellen van de gebruikte koffiesoort gebeurt gedurende het zetten van de koffie.

Als beloning voor de harde, lange training en zijn glansprestatie bij het bereiden van de slow coffee mag Seppe samen met begeleider Kevin Cassaert, praktijkleraar van Hotelschool Turnhout, van 22 tem 25 juni naar Dublin om er het wereldkampioenschap Barista te kunnen bijwonen.